Uprzejmie informujemy, że w dniu 16.08.2019 r. sklep firmowy będzie nieczynny.

Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Olej z pestek czarnego bzu 100 ml

Dostępność: duża ilość
Cena: 43,00 zł 43.00
ilość szt.
Zyskujesz 43 pkt [?]

Opis

Olej z czarnego bzu jest to płynny olej o charakterystycznym zapachu i bursztynowym kolorze. Powstaje w wyniku tłoczenia na zimno nasion bzu czarnego (Sambucus Nigra). Jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe. Czarny bez znany jest także pod nazwami: dziki bez, bez lekarski, bez pospolity, bzowina, bzina, buzina. Występuje na terenie całej Polski. Olej z czarnego bzu jest bezpieczny i łagodny, idealny do pielęgnacji suchej i popękanej skóry.

Składniki aktywne: kwas linolowy – Omega-6 (38%), kwas alfa-linolenowy – Omega-3 (36%), kwas palmitynowy, kwas stearynowy, fitosterole, fosfolipidy, karotenoidy, przeciwutleniacze, takie jak tokoferole.

Właściwości: olej płynny, nieodporny na wysokie temperatury, o ciężarze właściwym 0,920 g/ml.

Działanie:

  • nawilża, ogranicza TEWL[1] i tonizuje,
  • natłuszcza przesuszoną skórę,
  • odżywia i regeneruje zniszczony naskórek oraz włosy,
  • działa przeciwstarzeniowo i stymuluje syntezę kolagenu,
  • poprawia elastyczność skóry,
  • łagodzi stany zapalne i podrażnienia skóry.

Przeznaczenie i stosowanie: 5–20% w kosmetykach do cery suchej, łuszczącej się, wrażliwej, dojrzałej oraz tłustej. Służy także do pielęgnacji popękanej skóry dłoni, łokci i pięt. Produkt można stosować bezpośrednio na skórę po uprzednim sprawdzeniu, czy nie wywołuje reakcji uczuleniowej.

Olej z czarnego bzu można stosować jako:

  • dodatek do kosmetyków, np. w kremach i serum przeciwstarzeniowych (anti-aging) bądź preparatach antytrądzikowych, w stężeniu 5–15%,
  • zamiennik kremu – nałóż kilka kropel bezpośrednio na skórę całej twarzy, szyi i dekoltu i delikatnie rozprowadź,
  • balsam do ciała – nałóż olej tuż po kąpieli; zastosowanie na uprzednio zwilżoną skórę nie tylko ułatwi aplikację olejku, ale również pomoże w jego wchłanianiu się,
  • nawilżająco-regenerujący preparat do kąpieli – do wanny z ciepłą wodą wlej 1–2 łyżki stołowe oleju,
  • preparat do masażu ujędrniającego – stosuj samodzielnie lub zmieszaj z innym olejem, np. olejem ze słodkich migdałów bądź olejem z pestek winogron, następnie rozgrzej w dłoni i wykonaj masaż wybranych partii ciała,
  • maska na skórę głowy – delikatnie wmasuj olej w skórę głowy na minimum 1 godzinę przed jej umyciem w celu jej nawilżenia, zniwelowania łupieżu oraz pobudzenia wzrostu włosów,
  • maska na włosy – nałóż na suche włosy na minimum 20 minut przed umyciem, a następnie umyj włosy szamponem Fitomed,
  • zabezpieczenie końcówek włosów – wetrzyj kilka kropli oleju w suche bądź mokre końcówki włosów w celu regeneracji oraz zabezpieczenia ich przed szkodliwymi warunkami atmosferycznymi oraz zabiegami, np. prostowania,
  • preparat zmiękczający i regenerujący skórę pięt i dłoni – tym celu przed snem wmasuj olej w skórę pięt i/lub dłonie, a następnie załóż bawełniane skarpetki/rękawice,
  • jako odżywka do paznokci – kilka kropel oleju wmasuj w paznokcie oraz skórki. W ten sposób doskonale odżywisz, wzmocnisz oraz nawilżysz zniszczone i łamliwe paznokcie.

Przechowywanie: przechowywać w lodówce. Chronić przed światłem.

Pojemność: 100 ml.

Składniki/Ingredients: Sambucus Nigra Seed Oil.

[1] TEWL, czyli Trans Epidermal Water Loss - przeznaskórkowa ucieczka wody.

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl